Sedan jag kom till Malang har mitt kolhydratintag skjutit i höjden något enormt. Sockerkonsumtionen är nog 10 gånger större jämfört med hemma och riskonsumtionen är säkert närmre 50 gånger större. Utan minsta lilla överdrift (men då äter jag dock sällan ris hemma).
Vitt ris till varenda måltid, inklusive frukost. Hemma äter jag ris max en gång i månaden. Nasi goreng, dvs stekt ris, går an men kokt vitt ris - jag klarar inte mer! Med en god gryta till kan det fungera, men grejen är att det är kött i nästan alla grytor vi äter hemma (trots att de är medvetna om att jag inte äter kött och förklarar för mig vad varje rätt innehåller). Så ja, jag har fått vänja mig vid att peta bort köttet. Och även vid att råka få lite kött i munnen trots att jag beställt en vegetarisk rätt.
Tofu och tempeh börjar jag faktiskt också tröttna på, framför allt eftersom de i min familj ofta äts naturella, rakt upp och ned. Utan kryddning, utan sås. Torrt och smaklöst är det, men jag tvingar mig själv för att få i mig protein. Serveras tofun i en gryta så är det dock oftast jättegott! Jag har fortfarande inte hunnit tröttna på nudlar, så jag antar att det är så jag får överleva de kommande veckorna. Och lite Gado gado så att jag får i mig i alla fall lite grönsaker.
Vad gäller sockret så finns det ju i allt, utan undantag. Jag beställde svart kaffe - fick socker i kaffet. Färska, söta fruktjuicer - tillsätt lite mer socker vet jag! Lite sojasås till riset för att det inte ska vara så torrt - socker i sojasåsen (kallas ketchap). Köpte sojamjölk för att jag älskar det hemma - smakade bara socker. Jordnötssås är ju givetvis sött, men här är det så mycket socker i att det smakar mer som nån sorts dessert än något annat. Alla sorters grytor med kokosmjölk - häll i lite socker. Köpte en toast till mellanmål - fick toast fylld med ost och choklad. Ja, toastbröd för övrigt - finns i alla möjliga färger och söta smaker. Likadant med yoghurt och mjölk - rosa, gul, grön, blå - olika smaker men alla lika söta. Försökte hitta frukostflingor för att jag var så trött på ris till frukost - alla innehöll mer socker än Frosties. Hittade havregryn som jag tänkte ha som müsli istället - visade sig också vara sockrade!
Till råga på allt så har vi inte så mycket att göra på eftermiddagarna här, så vi fördriver tiden med att prova oss igenom favoritkaféernas iskaffe-/frappemenyer...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar