Även om jag gärna hade legat på stranden hela dagarna i en vecka så gillade inte min hud det riktigt. Inte för att jag nånsin brände mig, för jag har ju faktiskt läst dermatologi i våras så jag var väl utrustad med SPF 50+ (och 30 efter ett tag), samt följde faktiskt vår kära australiensares devis "Between eleven and three, stay under a tree" (mest för att det var så outhärdligt varmt i solen dock...). Nej, även om jag inte brände mig så blev ju huden rätt så torr och trött av solen och vattnet och saltet, så en av dagarna tog jag en dag ledigt från stranden och gjorde något lite mer produktivt istället, nämligen gick en matlagningskurs! Det var så himla roligt! Läraren var vietnames men efter ett tag visade sig att hon även kunde svenska efter att ha bott i Norrland i sex år - ett sånt häftigt sammanträffande! Det lät ganska roligt med norrländsk dialekt blandat med asiatisk brytning kan jag berätta, haha!
Vi var tio deltagare och vi fick välja en rätt var att tillaga, från en lista på kanske 100 vietnamesiska rätter. Jag valde en vegetarisk curry med kokosmjölk. Jag hade dessutom sådan tur att alla andra utom två valde rätter som inte innehöll rött kött eller kyckling. Först fick vi gå på marknad för att shoppa alla ingredienser.
Sedan samlades vi runt en stor bänk i lärarens hem där vi fick förbereda våra rätter, alla samtidigt. För min del innebar det rätt enkla saker som att hacka grönsaker och kryddor, skära tofu i bitar (åh, varför finns det inte så färsk och härlig tofu hemma?!), göra en marinad samt göra kokosmjölk. Det sista låter kanske inte så enkelt, men det är det! Jag har ju dessutom gjort det förut, på Sumatra. Då gjorde vi det från början med en hel kokosnöt. Denna gång gröpte de ur kokosköttet på marknaden, så vi fick färdigt färskt kokoskött som jag bara behövde hälla kokosjuice över och sedan krama ur mjölken. Så enkelt!
|
Söta svampar! |
|
|
|
|
Ingredienser till kokosmjölk |
Därefter var det dags för den varma tillagningen. Den gjorde vi en i taget, så att alla fick se allas rätter. Så i själva verket lärde jag mig att göra inte en utan tio vietnamesiska rätter! Vi fick äta rätterna en efter en efter att de blev färdiga, så vi små-åt i tre timmar. Räkor med citrongräs och chili, bläckfisk, ångad fisk, karamelliserat fläsk, nudelsoppa, vietnamesiska pannkakor, stekt tofu, fiskfärsbiffar, vegetarisk curry... Snacka om att man var mätt sedan! Vi avslutade dagen med en shot av jordnötsvodka och fick ta emot varsin vietnamesisk kokbok. Så är ni sugna på vietnamesiskt nån dag - hojta till så kommer jag på stört och erbjuder mina tjänster!
|
Min curry! |
|
Vietnamesiska pannkakor av rismjöl, med räkor och grönsaker, inrullade i rispapper. Doppas i sås av limejuice, socker, chili, vitlök och fisksås. Så himla gott! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar