Instagram

söndag 17 augusti 2014

Mat och dryck första dagen i Hanoi

I förrgår anlände jag till Hanoi, Vietnams huvudstad. Ungefär tre timmar försenad eftersom jag reste med lågprisflygbolag... Det första jag gjorde var att ta bussen in till stan, och inte taxi eller hotellets pick up-service som är 10 gånger så "dyr" men som alla (?) rekommenderar. Vågat va? Det visade sig fungera jättebra! Jag behövde bara sätta mig på en buss, betala 40 000 dong (i Saigon kostade det dock ännu mindre - 10 000 dong! 3 000 dong = 1 kr som jämförelse) och vänta på att bussen blev full, vilket tog kanske 20 min. Sen släpptes jag av i Old Quarter och fick promenera i kanske 20-30 min till hotellet. Smidigt värre!

Efter att ha dumpat grejerna i sovsalen var jag jättehungrig, eftersom jag egentligen skulle ha anlänt vid lunchtid men nu var kl 15 istället. Så jag begav mig ut på matjakt. Lättare sagt än gjort! För det har nu visat sig att Hanoi har extremt gott om caféer men desto färre restauranger. De har ju visserligen mängder med street food-ställen, typ två i varje gathörn och sen några fler längs med gatorna. De har ju dock inga menyer så för att inte behöva få i mig hund eller nåt annat djur jag vill slippa ha i min mun så har jag än så länge valt bort det. Kanske ska jag lära mig att beställa nån vegetarisk street food, för det vore ju kul att prova att sitta på små färgglada plastpallar och käka nudlar samtidigt som man betraktar mopedkaoset runtomkring!

Jag lyckades till sist hitta ett mer västerländskt café som serverade mat också - traditionella vietnamesiska caféer serverar bara kaffe, té och kanske läsk eller juice. Jag åt min vanliga välkommen-till-en-ny-stad-burgare, denna gång kikärtsburgare som var riktigt god. Sen beställde jag en kaffe på det, och då självklart vietnamesiskt sådant. Det vietnamesiska kaffet är jättestarkt! Men de dricker det ju aldrig svart, utan har alltid supersöt kondenserad mjölk i. Under min resa har jag lärt mig att uppskatta svart kaffe, för överallt har det varit antingen kondenserad mjölk eller mjölkpulver och sådant väljer jag att avstå. Men här är det alldeles för starkt för att dricka svart! Ni som inte har varit i Vietnam och testat kaffet har nog svårt att förstå, för det är verkligen mycket starkare än t.ex. espresso. Med kondenserad mjölk funkar det om det är iskaffe - då kan det till och med vara riktigt gott! - men om man dricker det varmt så är det svårt alltså...

Jag satt kvar i flera timmar och läste Lonely Planet. Sedan gick jag till marknaden, för det började bli mörkt så sightseeing var inte så givande. Marknaden visade sig vara en nattmarknad så det var bara att leta upp nåt annat att göra. Så vad gör man i Hanoi en tidig fredagkväll? Dricker öl såklart! I Hanoi tillverkas ett färsköl som är inspirerat av tjeckiskt öl. Det kallas för Bia Hoi och tillverkas samma dag som det serveras (sägs det...). Först trodde jag att det innebar att varje Bia Hoi-ställe brygger sitt eget öl, men nu har jag förstått att det finns en Bia Hoi-fabrik som levererar ölfat till dessa ställen. Bia Hoi-haken har också färgglada, låga plaststolar på trottoarerna där företrädesvis medelålders män sitter och dricker öl, äter jordnötter och skrattar högt på äkta sydostasiatiskt maner. Lyfter ett finger och får en ny öl på bordet inom 10 sek. Eller bara tömmer glaset och får en ny öl lika fort. Köper en tändare eller några tjänster (min gissning bara) av den extremt uppklädda unga tjejen som hör till stället. Jag var enda utomasiatiska personen bland gästerna och även den enda kvinnan... (Till skillnad från på det mer kända Bia Hoi Corner där 80% var utomasiatiska gäster, så jag är glad att jag hittade detta lite mindre ställe!)

Efter två goda och otroligt lättdruckna öl tog jag mig till nattmarknaden. Den var verkligen inte mycket att hänga i julgranen (även om de sålde saker att hänga i julgranen), så jag letade upp en vegorestaurang istället och beställde fresh springrolls - helt klart min favoriträtt i Vietnam! Lite likt sushi i smaken - väldigt fräscht. Man doppar dem i en sås av lime, vitlök, chili och sojasås/oyster sauce - sjukt gott! Detta ska jag helt klart börja göra ofta hemma i Sverige också, för man kan ju fylla rullarna med precis vad man vill. Hoppas bara att rispapper går att hitta hemma, det borde ju finnas i asiatiska butiker i alla fall.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar