Instagram

tisdag 24 juni 2014

En bättre midsommarafton

Vi har nu varit här på ön Samosir i två hela dagar och en kväll. Ett av de mest behagliga ställen jag har varit på. Det är nåt med sjöar och berg, jag kände likadant när jag var i Como i norra Italien. En av de största skillnaderna är dock mängden turister. Como var ganska turistigt, om än inte så det blev jobbigt. Här på Samosir börjar visserligen högsäsongen om några veckor, då kanske det blir mer folk, men nu står de allra flesta rummen på guesthousen tomma. Vi har stött på kanske 20-30 "västerlänningar" varav de flesta var backpackers och nästan 10 hörde till samma gäng. Sen är det uppenbarligen en hel del kineser här också. Ikväll hamnade vi mitt bland hundra kineser på nån sorts chartrad resa.
Idag var det tydligen midsommarafton, upptäckte vi framåt kvällen. Här på ön blir det strömavbrott titt som tätt och då funkar givetvis inte internet heller, så vi hade helt missat att hålla oss uppdaterade.
Här är inte lika varmt som det var i Medan, antagligen pga vattnet och bergen. Det är skönt, vi börjar lite försiktigt. Solen har dock legat på och det har ju fortfarande varit riktigt varmt, så vi har badat i sjön för att svalka oss.
Vi hörde om en matlagningskurs på ett café i byn, så det är hur vi spenderade vår midsommarafton. Här tänkte jag skriva momenten vi gjorde vid matlagningen men jag inser att jag inte har de verben i mitt ordförråd. Hackade grönsaker gjorde vi i alla fall - vitlök, 4 sorters ingefära, citrongräs, lök, spenat, vitkål, böngroddar, morot, bönor, blomkål, nåt gurkliknande... Och säkert massor som jag har glömt. Sen rev (i brist på bättre ord) vi ur fruktköttet från en kokosnöt (bland det godaste jag smakat i hela mitt liv, helt klart) och gjorde kokosmjölk av den.

Vi gjorde superhäftiga kryddblandningar i nån sorts stor mortel. Där gjorde vi även jordnötssås. Det blev riktigt svettigt med alla tunga manuella moment! Men det var så värt det! Jättekul att få se hur det görs från grunden. Synd att alla ingredienser inte går att få tag på hemma, och framför allt inte lika färska.

Vi blev också bjudna på den godaste ananasen jag nånsin ätit, helt otroligt! Är allt lika gott i hela Indonesien så har den här resan potential att bli helt fantastisk!
Vår matlagning hemma hos den söta damen Heddy (ja, många har caféer i sina hem) resulterade i en fish curry på fisk från sjön, en gado gado (grönsaker med jordnötssås och ägg) och en chicken rendang (jag smakade ju bara såsen och den var helt magisk - det var rostad kokos i och vilken speciell smak det gav!).

Vi avnjöt vår egenlagade middag uppe på en kulle med utsikt över sjön i solnedgången. Tänk att vi kunde laga det där! Att jag faktiskt kunde få till de där smakerna! Vi fick också lämna vår mailadress så kommer vi få recept mailade till oss, så när jag kommer hem ska jag imponera på er alla med mina nya skills. När jag är på Java hoppas jag dessutom att jag får laga javanesisk mat tillsammans med min värdfamilj. Det finns stora variationer mellan olika platser i Indonesien vad gäller mat, har jag hört, så det ska bli spännande att jämföra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar