Instagram

söndag 20 januari 2013

Nötter & Aprikos

Det här är ett bröd med jättemycket gott i! Fullt med nötter och aprikos, nästan mer av det än av mjöl... Jag upptäckte att det passar perfekt med dessertost till - aprikosen ersätter marmelad kan man säga. Självklart kan man byta ut till vilka nötter eller torkad frukt man vill!

Nötter & Aprikos - 1 bröd

8g jäst
350 g vatten
150 g rågmjöl fint
240 g vetemjöl special
7 g salt
75 g hasselnötter
50 g valnötter
100 g torkade aprikoser

Blanda jäst, vatten, rågmjöl och vetemjöl. Knåda i degmaskin i ca 5-10 minuter. Tillsätt salt, kör 1 minut. Skär ev. upp aprikoserna i mindre bitar. Häll i nötter och aprikoser, och kör med maskinen tills det blandats ordentligt.
Låt jäsa i ca 5 h i bunken, därefter hälls degen över i en smord 1,5-litersform och får jäsa 30-60 minuter till. 
Baka av i ca 50 minuter, varav de första 15 min i 250 grader, därefter 200-225 grader (beroende på hur mycket färg du vill ha på brödet). Sista 20 minuterna kan du ta ut brödet ur formen så får det färg på sidorna också. Färdiggräddat är det då innertemperaturen når 96-98 grader.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar