Instagram

tisdag 13 augusti 2013

Sommartid är safttid - syrenblomssaft

I början av sommaren gjorde jag syrenblomssaft, när det var som varmast gjorde jag lemonad, och nu när slutet av sommaren börjar närma sig har jag gjort svartvinbärssaft.

Jag börjar med att dela med mig av receptet på syrenblomssaft. En spännande saft, minst sagt! Smaken är  speciell - väldigt blommig och "parfymig", så jag kan tänka mig att den inte går hem hos alla - men hos oss gjorde den det. Nästa spännande sak är kemin! Den vackra röda färgen antog saften nämligen först efter att jag hade haft i citronsyran, dvs. tydligen fungerar syren som en pH-indikator. Kul! 











Jag gjorde, som ni ser, på lila syren, men nästa år är jag lite sugen på att prova vita blommor och se om det blir någon skillnad. Dessutom tänker jag då plocka blommorna lite tidigare på säsongen - nu fick jag leta som en galning för att hitta några som inte var överblommade…

Saften tog lite tid att göra eftersom jag plockade bort varje blomma från stjälken, men eftersom den får så fin färg och smakar så gott så kan det vara värt det. Kanske kan det fungera med hela klasar också? Får prova nästa år. 

Syrenblomssaft
20-30 syrenklasar (lila, i mitt fall)
1 citron (ekologisk - eftersom man använder skalet!)
1 kg socker
1 l vatten
15 g citronsyra 

Plocka bort själva blommorna från stjälkarna, lägg i en sil och skölj noga. Skrubba citronerna och skär dem i skivor. Koka upp socker och vatten. Tillsätt blommorna och citronskivorna. Låt svalna, och ställ sedan i kylen i 2-3 dygn. Sila bort blommor och citronskivor och häll upp på väl rengjorda flaskor. Förvara svalt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar