Instagram

tisdag 13 augusti 2013

Sommartid är safttid - lemonad


Lemonad, dvs citronsaft, är nog det mest uppfriskande man kan dricka på sommaren. Jag vet inte varför, men jag föreställer mig att den smakar som bäst om man dricker den liggandes i en hängmatta. Helst en randig. Isbitar och sugrör är en självklarhet!

Lemonad/citronsaft - ca 1,5 liter

1 kg citroner (ekologiska - eftersom man använder skalet)
1 liter vatten
ca 5-7 dl socker (mer socker ger mer hållbar lemonad)

Skölj citronerna. Använd en vass liten kniv eller en potatisskalare till att skära bort zesten, dvs. det yttersta gula skalet. Lägg detta i en stor bunke el. dyl. som rymmer minst 2 liter. Pressa saften ur citronerna mha en citruspress eller för hand - det gör inget om kärnorna kommer med. Häll citronsaften i bunken. 

Koka upp vatten och socker, och rör tills sockret är helt upplöst. Häll detta över citronskal- & saft. Ställ in i kylen och låt dra i minst ett par dygn - jag lät mitt stå i 3,5 dygn och den fick verkligen jättemycket smak! Sila av i en vanlig sil - det är ju bara trevligt med lite fruktkött i lemonaden :)



Jag tycker att ovanstående variant var hyfsat enkel och gav en lemonad med mycket smak! Behövde blanda ut den med vatten - ca 1 del lemonad och 3 delar vatten för att den inte skulle bli för stark.

Funderar på om det inte går att göra en ännu enklare variant, som jag dock inte har provat själv och därför inte vet hur smakrik den blir i jämförelse. Gör t.ex. såhär:
Skär citronerna i skivor. Häll över socker och hett vatten. Låt stå i kylen några dygn och sila av.
Testa gärna och meddela mig resultatet :)

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar