Efter en helg på landet hade jag fått ihop 1 kg svarta vinbär. För ett par år sedan gjorde jag sylt av svartvinbär, och nu i år stod det mellan gelé eller saft. Egentligen var nog inte valet så svårt, för även om gelé är jättegott så tror jag att det skulle dröja väldigt länge innan den tar slut här hemma. Alltså blev det saft - jättegod saft!
Svartvinbärssaft -
1,25 liter
1 kg svarta vinbär
5 dl vatten
3-5 dl socker
Ev. 1 krm
natriumbensoat
Skölj bären - de
behöver inte rensas så noga (även om inte dåliga bär ska med, såklart!). Lägg bären i en kastrull och häll på vattnet. Koka
upp, och låt koka i ca 15 min. Du kan använda en potatismosare för att mosa sönder
bären.
Låt saften rinna av,
antingen genom en saftsil, eller genom en kökshandduk som du placerar i ett
durkslag ovanför en bunke. Det kan ta uppemot 30 min för saften att rinna
klart.
Häll tillbaka saften
i kastrullen. Tillsätt socker efter smak. Låt koka upp och skumma av.
Då jag föredrar en
relativt lättsockrad saft samt att jag inte har världens största kylskåp, så
brukar jag tillsätta natriumbensoat för att saften ska hålla sig även i
skafferi.
Häll upp på väl
rengjorda flaskor och förslut dem tätt (använd helst flaskor med gummiring runt
korken, men annars fungerar det också att lägga lite plastfolie under
skruvkorken).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar