Min farmor och
hennes mor hade en gemensam handskriven receptbok. Eller flera stycken
faktiskt. I dem finns recept på deras smörgåsgurka, pressgurka, köttbullar,
sillinläggningar, strömmingslådor, tekakor, jordgubbssaft och -sylt. Allt som
hörde min uppväxts somrar och jular till.
Tyvärr ligger dessa böcker för tillfället i ett hörn i något förråd, så jag kan inte utgå från farmors recept på smörgåsgurka, men jag tänker ge mig på ett försök till en egen variant. Jag räknar inte med att de kommer vara i närheten av så goda som hennes var, men förhoppningsvis bättre än köpegurkan?
Igår fick jag en storleverans av egenodlade grönsaker från mina föräldrar, i vilken det ingick bl.a. gurka och dillkronor. Det, tillsammans med senapsfrön, ättika, socker och salt, ska få gotta till sig i en vecka för att sedan avnjutas på en ostsmörgås eller till vegobullar, potatis, gräddsås och lingonsylt.
Tyvärr ligger dessa böcker för tillfället i ett hörn i något förråd, så jag kan inte utgå från farmors recept på smörgåsgurka, men jag tänker ge mig på ett försök till en egen variant. Jag räknar inte med att de kommer vara i närheten av så goda som hennes var, men förhoppningsvis bättre än köpegurkan?
Igår fick jag en storleverans av egenodlade grönsaker från mina föräldrar, i vilken det ingick bl.a. gurka och dillkronor. Det, tillsammans med senapsfrön, ättika, socker och salt, ska få gotta till sig i en vecka för att sedan avnjutas på en ostsmörgås eller till vegobullar, potatis, gräddsås och lingonsylt.
Igår kväll påbörjade
jag smörgåsgurkan, genom att lägga gurkskivor i saltvatten. Idag har jag gjort
ättikslagen och hällt över gurkskivorna, samt hällt upp på burkar. Nu är det
bara att vänta…
Nästan farmors smörgåsgurka - ca 3 st 0,5-litersburkar
Nästan farmors smörgåsgurka - ca 3 st 0,5-litersburkar
1 kg gurka (helst
Västeråsgurka, men jag tog vad mor & fars trädgårdsland hade att erbjuda)
1 l vatten
1 dl salt
ca 10-12 dillkronor (efter smak)
ca 10-12 dillkronor (efter smak)
1 påse (26 g) gula
senapsfrön
3 dl ättiksprit 12%
5 dl vatten
4 dl socker
Rengör gurkan noga.
Skiva den i ca 3 mm tjocka skivor. Blanda salt och vatten i en bunke och rör
tills saltet har löst sig. Lägg i gurkan i saltvattnet. Täck med plastfolie och
låt stå svalt i minst 12 h.
Låt gurkan rinna av i ett durkslag. Koka under tiden lagen, genom att placera alla ingredienser i en kastrull och låt koka upp. Dra sedan kastrullen bort från värmen. Rengör även tättslutande glasburkar noga under tiden.
Varva gurka och dillkronor (från lagen) i burkarna. Häll lagen över gurkan i burkarna. Gurkan ska täckas, och om lagen inte skulle räcka bör du koka mer (hur mycket som går åt beror ju på burkarnas form, och om du gör i en stor burk eller flera små). Fördela till sist de sista senapsfröna, som antagligen är kvar på botten av kastrullen, i burkarna. Förslut burkarna, förvara mörkt och svalt. Efter en vecka ska de vara klara att smaka, men ju längre de står, desto mer smak får de! Hållbarheten varierar såklart beroende på förvaringssätt osv, men jag har läst mig till att den nog ligger runt minst 3-6 månader (i oöppnad burk).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar