måndag 12 augusti 2013
Back to basics
Senaste månaderna har det gått dåligt att baka bröd. Jag tror att jag har velat för mycket - experimenterat, testat nya saker, krånglat till det... Flera olika mjölsorter, lösa degar, knådat degar i över 20 min i degmaskin, större mängder surdeg än vad jag brukar ha, jäsa i både bunke, plastlåda och jäskorg... Dessutom har jag köpt en ny plastlåda (eftersom jag upptäckte att den förra, från IKEA, inte är godkänd för livsmedel), som tyvärr inte får plats i min kyl, och därmed tvingas jag använda mig av enbart jäsning i rumstemperatur vilket såhär på sommaren för oss innebär 27-29 grader.
Jag tror att kombinationen av alla dessa faktorer är vad som har orsakat alla platta, kompakta bröd och degar som tvingats slängas. Det går liksom lite fortare att jäsa en deg i 29 grader än i 22 grader, och är man inte uppmärksam blir den därför lätt överjäst. Och en väldigt sur och lös deg med ganska litet innehåll av vetemjöl, och som dessutom knådas för länge och är överjäst, har av naturliga skäl svårt att hålla strukturen när den placeras på plåten eller när den ska resa sig i ugnen.
Efter så många misslyckade försök blev jag avskräckt från bakning. Jag köpte färdigförpackat bröd från butik i ett par månader. Huh!
Men nu, när jag har felsökt mina metoder, har jag äntligen vågat mig på att baka igen. Jag gjorde ett av de enklaste bröden man kan göra - som dessutom är ett av de godaste! Kanske t.o.m det godaste.
Jag använde mig av:
500 g vetesurdeg
8 g jäst (eftersom jag var rädd för att misslyckas så vågade jag inte utesluta jästen denna gång)
550 g vatten
1000 g vetemjöl special
25 g salt
Knådade i ca 12 minuter i degmaskin. Jäste i plastlåda i 4 timmar (i "rumstemperatur", dvs. 27 grader), vek ihop den en gång efter halva jästiden. Vände ut på mjölat bakbord. Delade i två bitar som jag vek ihop på längden så de blev till avlånga bröd. Bakade av i 35 minuter, varav de 10 första i 250 grader och resten i 220 grader. Sprayade in lite vatten med blomspruta 2 ggr under de 10 första minuterna.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar