Rabarberkaka
175 g smör, rumsvarmt
2 dl rörsocker strö (Dansukkers ekologiska & fairtrade-märkta, men vanligt strösocker fungerar också)
3 ägg
1 dl mjölk 3%
1 dl grovt rågmjöl eller grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
3 kryddmått färdigmalen muskotnöt, eller ca 1 tsk ny-riven muskotnöt
1 dl kokos
Ca 300 g rabarber (skuren i bitar blir det ca 5-6 dl)
Smör & några msk kokos till formen
Skölj rabarbern, skär upp den i bitar.
Vispa socker & det mjuka smöret. Vispa sedan i äggen & mjölken. Blanda bakpulver, kryddor & mjölsorterna i en annan bunke, och rör sedan ner blandningen i bunken med de blöta ingredienserna. Tillsätt kokos & rör om väl. Till sist ska rabarberbitarna ned. Smöra en springform (24 cm i diameter) & "brö'a" med kokos istället för ströbröd - det får gärna vara ett tjockt lager på botten av formen!
Vispa socker & det mjuka smöret. Vispa sedan i äggen & mjölken. Blanda bakpulver, kryddor & mjölsorterna i en annan bunke, och rör sedan ner blandningen i bunken med de blöta ingredienserna. Tillsätt kokos & rör om väl. Till sist ska rabarberbitarna ned. Smöra en springform (24 cm i diameter) & "brö'a" med kokos istället för ströbröd - det får gärna vara ett tjockt lager på botten av formen!
Häll smeten i formen & grädda på 175 graders ugnsvärme i ca 50 minuter (känn med provsticka). Kakan ska gräddas i mitten av ugnen, men skulle den börja få väldigt mycket färg kan man flytta ned den & eventuellt ställa en plåt precis ovanför.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar