Instagram

tisdag 7 augusti 2012

När det doftade muskot i hela huset

Muskotnöt är en krydda som jag knappt har använt. Det första jag tänker på när jag känner doften eller smaken är McDonald's äppelpaj (den där vidriga friterade saken, att det ens kan få kallas för paj?). Jag har ändå varit sugen på att prova muskot i någon rätt eller bakverk, och förra veckan var det dags. Resultatet blev en underbart god rabarberkaka, faktiskt något av det godaste jag har bakat hittills i mitt liv! Det är även kokos i, vilket ger ytterligare en speciell smak åt kakan, samt gör den riktigt saftig. Den passar bra både med vaniljglass, vaniljsås eller helt för sig själv.


Rabarberkaka

175 g smör, rumsvarmt
2 dl rörsocker strö (Dansukkers ekologiska & fairtrade-märkta, men vanligt strösocker fungerar  också)
3 ägg
1 dl mjölk 3%
1 dl grovt rågmjöl eller grahamsmjöl
3,5 dl vetemjöl
2,5 tsk bakpulver
1 tsk malen kardemumma
3 kryddmått färdigmalen muskotnöt, eller ca 1 tsk ny-riven muskotnöt
1 dl kokos
Ca 300 g rabarber (skuren i bitar blir det ca 5-6 dl)

Smör & några msk kokos till formen


Skölj rabarbern, skär upp den i bitar.
Vispa socker & det mjuka smöret. Vispa sedan i äggen & mjölken. Blanda bakpulver, kryddor & mjölsorterna i en annan bunke, och rör sedan ner blandningen i bunken med de blöta ingredienserna. Tillsätt kokos & rör om väl. Till sist ska rabarberbitarna ned. Smöra en springform (24 cm i diameter) & "brö'a" med kokos istället för ströbröd - det får gärna vara ett tjockt lager på botten av formen! 

Häll smeten i formen & grädda på 175 graders ugnsvärme i ca 50 minuter (känn med provsticka). Kakan ska gräddas i mitten av ugnen, men skulle den börja få väldigt mycket färg kan man flytta ned den & eventuellt ställa en plåt precis ovanför.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar