Instagram

söndag 29 juli 2012

Keso - Äpple & Päron med Vanilj (och vad är egentligen vanilj?)

Arla har ju lanserat en del Keso-produkter som är smaksatta. Bl.a. några med frukt som jag tänkte kunde passa som ett snabbt mellanmål. Jag köpte den med äpple, päron & vanilj. Det var rätt så gott, med bitar av frukt i. Smakade dock mer som en dessert än som mellanmål - så oerhört sött! Det verkar vara svårt att göra mellanmål med mindre socker/utan socker?! Tänk risifrutti, portionsförpackade yoghurtar m.m... Usch! Vill folk verkligen äta sånt?!

Och var är vaniljen? Jag är (ännu) ingen expert på vanilj & olika vaniljprodukter (vaniljextrakt, vaniljarom, vaniljessens...) - men jag vet att det finns äkta vanilj som kommer från en orkidé, och vanillin som är ett aromämne i vanilj. Vanillin kan framställas på olika sätt, och kan alltså komma från orkidén - men vanligare verkar vara att framställa det från andra råvaror & modifiera det kemiskt, eftersom det är billigare.

I innehållsförteckningen till denna Keso så står inte vanilj med. Inte heller vanillin. Eller vaniljarom. Eller nåt annat som kan liknas vid vanilj. Bara "naturliga aromer", men vaniljarom/vanillin kanske räknas in där?

Får man verkligen skriva "med Vanilj" på förpackningen, om produkten faktiskt inte innehåller vanilj? Eller räknas "naturliga aromer" som vanilj? Jag tycker det är lurendrejeri. Vad tycker ni?

Är det förresten någon som vet vad som menas med "vaniljarom"? Jag funderar på om det är vanillin som åsyftas, eftersom det ju är en arom som finns i vanilj?

Jag vill döpa om denna Keso till: "Äpple & Päron med massor av socker (5%) & lite aromer"
Jag är nog en ganska kritisk konsument. Någon gång ska jag läsa det här.

För övrigt, från ne.se:
vanilj (franska vanille, av spanska vainilla, diminutivform av vaina 'balja', 'skida', 'slida', av vagina)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar