Instagram

tisdag 17 juli 2012

Enklaste brödet

Detta inlägg är tillägnat mina föräldrars granne, & alla andra som anser det vara svårt att få tid att baka bröd. Det här receptet tar en hel dag att göra. Men i aktiv arbetstid tar det ca 10 minuter. Man kan baka ut det som två stora brödlimpor eller som 12-16 bullar/bitar. Eller 1 brödlimpa & 6-8 bitar/bullar.


2 tsk färsk jäst (tryck helt enkelt in tsk-måttet i jästen & pilla ut innehållet)
6 dl kallt vatten
2-3 tsk salt
2dl vetekli
1 l vetemjöl alt. vetemjöl special (ger lite luftigare bröd)


Lös upp jästen i lite av vattnet, i en bunke som rymmer minst 2,5 l. Häll sedan i resten av vattnet, saltet & vetekli. Rör om med träslev. Häll upp vetemjöl i ett litermått eller tillbringare med måttangivelse (istället för att ta en dl i taget). Häll över vetemjölet i bunken & rör tills det blandats (1 minut räcker).


Välj någon av följande varianter på tillvägagångssätt: 
Enklaste varianten:
Täck bunken med plastfolie, ställ i kylen i minst 6 timmar. Ta sedan ut den i rumstemperatur i ca 1 timme.

Variant med några extra minuters arbete:

Är man hemma under dagen så låter man med fördel degen stå 1 timme i rumstemperatur innan man ställer in den i kylen i minst 6 timmar. Efter ca 3 timmar i kyl så kan man om man har lust blöta händerna & trycka ut luften ur degen, kanske även lyfta, vika & dra lite i den (men det är alltså inte nödvändigt).

Oavsett vald variant ska man när ovanstående moment är färdiga lägga över degen på en mjölad bänk. Gör det försiktigt så att luften hålls kvar i degen. Dela degen i två delar. Dra ut varje del så att den blir ungefär lika stor som ett A4.


Av delarna kan du göra limpor eller bitar: 
Limpor:
Vik ihop på längden och du har en brödlimpa.

Bullar/bitar:

Skär varje utdragen degbit i 6-8 lika stora bitar. Rulla ev. varje bit till en bulle, men jag tycker det blir bättre om man låter bitarna vara fyrkantiga & inte arbetar degen något mer.

Lyft över limporna och/eller bitarna/bullarna på plåtar med bakplåtspapper. Låt jäsa 1-2 timmar i rumstemperatur. Sätt ugnen på 225 grader i god tid. Strö över lite vetekli.

Bitarna blir klara på ca 20 minuter, och limporna på ca 30-35 minuter. Placera dem gärna högt upp i ugnen sista minuterna så får de fin färg på skorpan!




1 kommentar: