Till och med marmelad blev bra på säsongens sista rabarberskörd (som väl egentligen borde ha varit för någon månad sen?).
Rabarbermarmelad - 1 burk
440 g rabarber – skuren i bitar
Saft från en halv citron (blir ungefär 2 msk)
ca 1 dl vatten
1,5-2 cm färsk ingefära
2 dl socker
½ dl syltsocker
Koka rabarber, citron och vatten i ca 15 minuter. Ganska svag värme/medelvärme (jag hade på 3 av 6), utan lock. Rabarbern ska bli mjuk och falla sönder.
Skiva under tiden ingefäran riktigt tunt, knappt mm-tjocka skivor.
Tillsätt ingefäran och allt socker i kastrullen. Ha kvar på samma värme, ev. något svagare (om det verkar vilja bränna fast). Rör om under tiden det kokar upp. Koka sedan i mellan 50-60 minuter, tills den får marmeladkonsistens.
För att kontrollera konsistensen tycker jag att det är enklast att lägga upp en liten sked marmelad på en kyld tallrik/fat, ställa i kylen och vänta tills det svalnat. Är konsistensen som du vill ha den så är marmeladen färdigkokt. Är den för lös - koka lite till. Är den för fast - kanske kan man tillsätta lite mer vatten...?
Häll upp på burk, förvara i kylen.
Gott till surdegsbröd med brie! |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar