Instagram

lördag 23 mars 2013

Världens största bröd

Kanske inte, men i alla fall det största som jag har bakat! Jag har köpt jäskorgar, varav en är rund med måtten 27 cm i diameter. Det blir ett stort bröd! Efter avbakning mätte det 32 cm i diameter.
Det var väldigt gott också. Pga stora mängder rågsur så blev det ganska surt, och sirapen gjorde det ju lite småsött. Precis som jag ville ha det!

Världens största bröd (eller sötsurt rågbröd)


650 g rågsurdeg
80 g mörk sirap
100 g rågkross
850 g vetemjöl special
425 g vatten
drygt 20 g salt

Blanda alla ingredienser utom saltet. Knåda med maskin i ca 15 minuter, tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter. Lägg i en inoljad plastlåda och låt jäsa i 7-8 h i rumstemperatur. Ta upp på mjölat bakbord, knåda ihop och forma till en gigantisk bulle. Lägg över degen i en mjölad rund jäskorg, på mellan 27-30 cm i diameter. Låt jäsa övertäckt i ca 1,5 timme.

Vänd ut degen på en plåt, och ställ in i 250 graders ugnsvärme i 20 min. Sedan sänker du värmen till ca 220 grader, och låter brödet stå inne tills det når en innertemperatur på 96 grader. (Total baktid borde bli ungefär 45-50 minuter, skulle jag tippa på.)



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar