Instagram

lördag 23 mars 2013

Hasselnöt- och kolapaj


Denna paj har fått omdömet ”Sanslöst god” av familj och vänner. Dessutom var den tydligen så god att till och med en hasselnötsallergiker inte kunde låta bli att ta en bit… (?)

Pajdeg
150 g vetemjöl (2,5 dl)
100 g smör
25 g strösocker (ca 2 msk)
1 tsk vaniljsocker

Kör i matberedare till en deg. Låt stå i kylen ca 30 minuter. Tryck ut i en pajform, även på kanterna. Förgrädda sedan i 10 min på 175 grader.


Fyllning
2 stora eller 3 små ägg
100 g strösocker (drygt 1 dl)
140 g ljus sirap (1 dl)
3 krm salt
1 tsk vaniljsocker
100 g smält smör

200 g hasselnötter (3 dl)

Vispa ihop ägg, socker, sirap, vaniljsocker och salt tills det blir någorlunda pösigt. Vispa sedan ned det smälta smöret. Fördela nötterna i det förgräddade pajskalet. Häll över smeten. Grädda i 175 graders ugnsvärme, långt ned i ugnen, i ca 40-45 minuter. Ställ en plåt precis ovanför om pajen börjar få för mycket färg.

Servera med vaniljglass eller vispad grädde (det senare är nog att föredra när jag tänker efter, för pajen är väldigt söt i sig själv…)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar