Fisksoppa är nog min favoriträtt just nu. Det går att variera på så himla många olika sätt, med tomat/grädde/kokosmjölk/creme fraiche, vin, olika grönsaker, kryddor och örter.
Den här varianten är nog till och med min favorit av alla fisksoppor jag har lagat! Det låter lite juligt när man hör ingredienserna - saffran och apelsin, men jag tycker den passar året om.
Fisksoppa med apelsin & saffran
1 gul lök
4 morötter
1 paket saffran
1 burk krossade tomater
2-3 msk skaldjursfond (eller fiskfond)
1 grönsaksbuljongtärning (utan natriumglutamat och palmolja,
tack!)
lite cayennepeppar
1 apelsin
400 g lax
400 g torsk
½ kruka persilja
vatten
Skala morötter och lök. Finhacka löken, och skär morötterna
i bitar. Stek i smör. Tillsätt saffran och stek några sekunder. Ha i tomaterna,
fonden och buljongtärningen, samt valfri mängd cayennepeppar. Riv i apelsinskal
och pressa i saften från hela apelsinen. Tillsätt några deciliter vatten (mängden
är inte så noga, man späder till önskad konsistens när man har i fisken). Koka
i ca 10-15 minuter, tills morötterna är hyfsat mjuka.
Skär upp fisken i bitar av valfri storlek. Koka upp vatten i
en vattenkokare (att späda med). Lägg i fiskbitarna i soppan, rör om, och häll i
kokande vatten så att soppan får den konsistens du vill ha. Sjud i 3-5 minuter.
Smaka av om det behövs salt eller mer cayennepeppar. Klipp till sist i
persiljan.
Servera med aioli och ev. bröd.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar