Jag äter inte så mycket äpplen, men i form av äppelmos slinker det ner hur lätt som helst. Helst till pannkakor, tillsammans med lite kanel.
Äppelmos
- 1 liter
Ca 2,5 kg äpplen,
- ca 1,3 kg skalade & rensade (jag slängde alltså 1 kg äppelskal+kärnhus, hujedamej vilket slöseri)
1 dl vatten
2 dl socker
Ev. 1 krm natriumbensoat
Skala äpplena, skär också bort allt fult & brunt. Lägg i en bunke med kallt vatten så blir inte de skalade äpplena bruna under tiden. Rensa sedan bort skalhus och skär äpplena i bitar. Lägg bitarna i en stor kastrull eller gryta. Häll i 1 dl vatten och låt puttra i ca 15 minuter, eller tills äpplena mjuknat.
Här fick jag möjlighet att prova mixern till min nya hushållsassistent (jag köpte en Bosch häromveckan, nämligen). Man kan mixa i en mixer, köra i matberedaren, eller använda stavmixer. Eller bara mosa med en potatismosare, om man vill ha kvar lite bitar - det är ju charmigt! Blanda sedan ned sockret.
Vill du förvara i kylskåp och vet att moset inte kommer ta slut de närmsta veckorna, så kan du blanda i lite natriumbensoat (1 krm per kg mos), dvs lite E211, mumma! Lös upp det i knappt en dl av moset och blanda sedan med resten av moset. Häll upp på rena burkar, eller frys in i påsar.
Äpplena puttrar på |
Mixat och fint |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar