Instagram

torsdag 27 september 2012

Äppelchutney

Min häftiga mormor brukar göra en jättegod äppelchutney, och min sambos syster gör också en lika god - men annorlunda mot mormors. Nu var det dags för mig att komponera min egen, med rätt så mycket inspiration från sambons systers recept.

Äppelchutney
- en burk

5 st ganska små äpplen (à 90-100g) - blir ca 150 g när de är skalade & rensade
1 msk rapsolja
1 krm cayennepeppar
1 msk malen ingefära
1/2 tsk gurkmeja
2 krm kanel
1 krm kardemumma
1 dl socker
2 msk äppelcidervinäger

Börja med att skala äpplena, och rensa bort kärnhusen. Skär i bitar av sockerbitsstorlek, ungefär. Hetta upp oljan i en kastrull. Mät upp alla kryddor i en skål, häll dem i kastrullen och fräs/värm dem några minuter. Ha i sockret, rör om. Tillsätt sedan äppelbitarna och äppelcidervinägern. Låt koka i ca 20 minuter. Häll upp på burk och förvara i kylen.


Mormor brukar servera chutneyn till kött, men jag tror hennes är kryddad lite annorlunda. Denna passar i alla fall utmärkt till indisk mat (såklart!).

För att ytterligare späda på den svenska touchen som jag tycker att äpplena ger, så kan man t.ex. göra en försvenskad variant av palak paneer -en gryta med spenat & en indisk ost (paneer) - där man byter ut paneer mot keso. Lök, vitlök, massor av spiskummin & ingefära, en påse fryst spenat och en stor burk keso. (Och så lite mozzarella så blandar man snart hela världens kök). Servera med couscous eller bulgur. Samt äppelchutney, som sagt.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar