När man söker på internet (& i kokböcker) efter recept på tiramisù så skiljer sig de allra flesta recept från varandra. Framför allt angående vilken alkoholhaltig dryck (sprit/vin/likör) som man ska ha i (skiljer sig tydligen mellan olika regioner i Italien, t.o.m), om man ska blanda denna dryck med kaffet eller ostkrämen (eller både och), om man ska droppa kaffet/kaffeblandningen på kexen eller om man ska doppa kexen kaffet, om man ska ha i grädde, om man ska ha i äggvitor (eller bara äggulor).
Alla recept verkar dock vara eniga om att man ska köpa färdiga Savoiardikex. Man måste väl kunna baka egna, tänker jag? Det ska jag göra nästa gång!
Jag har läst, funderat, smakat sprit- & kaffeblandningar ;)... och så bestämde jag mig för att kombinera olika recept, samt använda mig av rom och mandellikören Disaronno (typ Amaretto) - som för övrigt inte alls innehåller mandel, undrar vad de gör den på då?
Det blev en tiramisù som inte alls liknar mammas till smaken (hon har aldrig haft mandellikör i, nämligen), men ändå blev himla god. Så, här kommer mitt recept!
Min egen tiramisù
- ca 8-10 portioner
4 ägg – separerade gulor & vitor
0,75 dl strösocker
500 g mascarpone (2 förpackningar)
2 msk Disaronno (mandellikör)
2 dl vispgrädde
200 g Savoiardi (kex)
1 dl starkt kaffe (avsvalnat)
3 msk Disaronno
1 msk rom (t.ex. Matusalem)
Kakao
Vispa grädden ganska fast. Vispa äggulor & hälften av sockret i en annan bunke. Tillsätt 2 msk Disaronno till ägguleblandningen och rör om. Vispa äggvitor & andra hälften av sockret i ytterligare en annan bunke (som måste vara ren & fettfri, vilket även vispen måste vara!), tills det blir ett fast skum, typ marängkonsistens.
I en fjärde bunke (som ska vara ganska stor, för här i ska vi göra klart hela smeten) ska mascarponen röras tills den får en jämn & krämig konsistens. Blanda ned ägguleblandningen i mascarponen och rör om tills det blir jämnt och fint. Tillsätt grädden - rör om försiktigt, men vispa inte eftersom det riskerar att bli för rinnigt då. Vänd till sist ned äggviteskummet, och rör om ännu försiktigare.
Blanda det kalla kaffet med 1 msk rom och 3 msk Disaronno. Lägg kexen i botten av en form (jag tog en som var ca 20x30 cm, och gjorde bara ett lager, men man kan ju också ta en mindre men ganska hög form, och göra två lager). Droppa kaffeblandningen över kexen, med hjälp av en liten sked. Fortsätt droppa tills blandningen tar slut, det är beräknat att räcka alldeles perfekt till 200 g kex. Bred över mascarpone-ägg-gräddblandningen. (Upprepa om du vill ha fler lager)
Låt stå i kylen i minst några timmar, och helst uppemot ett dygn. Sikta över kakao innan servering.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar