Jag har bakat pitabröd för första gången! Har fått för mig att det skulle vara jättesvårt, att få till den där håligheten i dem. Antingen var det nybörjartur, eller så var det faktiskt inte så svårt att lyckas!
Såhär gjorde jag:
Pitabröd, 6 st:
6 g jäst
200 g vatten
6 g honung
12 g olivolja
300 g vetemjöl special
6 g salt
Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll i resten av vattnet,
honung och olivolja. Rör om. Häll i mjölet. Knåda med degmaskin i 15 minuter.
Tillsätt saltet. Knåda ytterligare 5 minuter.
Låt stå i rumstemperatur i ca 5 timmar.
Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 6 bitar (à 80-90 g). Knåda bitarna snabbt, och forma spända, runda bullar. Låt vila ca 20 minuter. Kavla sedan ut bitarna till platta rundlar, ungefär lika stora som en cd-skiva! Låt dem jäsa en halvtimme, medan ugnen blir varm (250 grader). Grädda i ca 5-6 minuter. Under gräddningen blåses de upp, vilket alltså ger upphov till håligheterna i bröden, som kan stoppa allsköns delikatesser i!
Låt bröden svalna under bakduk, så håller de sig mjuka och spricker inte när man öppnar dem. Skär bort ett "hörn" när de har svalnat, och öppna genom att sticka in handtaget på en gaffel och rör den lite fram & tillbaka.
Bara att proppa full med t.ex. falafel eller kebab (kanske dyker det upp recept på båda delarna inom en snar framtid), hemgjord tomatsås, yoghurt och lite grönsaker.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar