Instagram

tisdag 30 oktober 2012

Bröd med honungssmak

Eller... Jag kan inte urskilja honungssmaken förutom att det smakar aningen sött. Och kanske bidrar honung med saftighet? För brödet blev riktigt saftigt, och jättegott!



Till det här brödet behöver du ha en frisk & livlig vetesurdeg, ca 200 g - så mata upp den dagen innan.


575 g vatten
5 g jäst (kan givetvis uteslutas om du vågar lita på att din surdeg är tillräckligt jässtark)
60 g honung
200 g surdeg
50 g rågmjöl
450 g rågsikt
350 g vetemjöl special
20 g salt

Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll över resten av vattnet. Blanda ned honungen och surdegen. Tillsätt mjölsorterna. Det blir en ganska lös deg.

Knåda i maskin i ca 15 min. Tillsätt saltet och knåda ytterligare 5 minuter.

Lägg över degen i en oljad plastlåda. Låt jäsa i rumstemperatur i ca 8 h (så gjorde jag, men det går nog att låta den stå kortare tid också, t.ex. 5 h, speciellt om man har det varmt inomhus...).

Sätt igång ugnen på 250 grader, när det är ca 20-30 min kvar av jästiden.

Häll upp degen på ett mjölat bakbord. Dela i två bitar som du sedan viker ihop på längden så att du får två fina bröd. Lyft över bröden på en plåt med bakplåtspapper. Ställ plåten i mitten av ugnen, och sänk värmen till 200 grader efter 5 minuter. Grädda i totalt 35 minuter, eller tills de når en innertemperatur på 97 grader och har fått fin färg.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar