Bakat bröd utan jäst, jag är så himla stolt att jag börjar få till det så bra nu. Här om dagen bakade jag ett bröd på surdeg som blev jättesurt, förstår inte riktigt varför för jag tror inte jag har gjort något annorlunda. Och en surdeg som är för sur borde ju inte kunna få degen att jäsa…?
Såhär gjorde jag i alla fall:
100 g pigg & glad vetesurdegsgrund
200 g vetemjöl special
200 g vatten
På kvällen blandade jag ihop ingredienserna och lät det stå täckt med plast över natten, i rumstemperatur (lite varmare går också bra)
På morgonen bör det ha växt & börjat bubbla, då vet man att den kommer orka jäsa hela degen sedan. Till blandningen från gårdagskvällen tillsatte jag:
100 g fint rågmjöl
700 g vetemjöl special
500 g vatten
Min degblandare/hushållsassistent fick sedan jobba i 15 minuter. Efter halva tiden tillsatte jag:
15 g salt
Sedan hällde jag i lite rapsolja i min plastlåda, lade över degen däri, täckte med locket & lät det stå ca 6 timmar. Då hade den växt till lite mer än dubbel storlek. En halvtimme tidigare hade jag satt på ugnen på 275 grader. Jag tog upp degen på mjölat bakbord (läs: diskbänk), delade den i två bitar, drog ut de till A4-storlek och vek ihop på längden till fina, ojämna bröd. De fick hoppa över på en plåt och åka in i mitten av ugnen.
I en förvärmd glasform längst ned i ugnen slängde jag i 3 isbitar som fick smälta & ge lite ånga. Jag drog ned värmen till 250 grader direkt. Efter ca 10 minuter drog jag ned till 200 grader. Efter totalt ca 30 minuter var bröden klara, men jag har inte exakt koll på tiden när jag bakar för jag brukar stoppa in en termometer mitt i bröden efter 20 minuter, och sedan bara vänta på att innertemperaturen blir 96 grader (för ljusa-mellanljusa bröd som detta). Då är de klara!
/M
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar