Förra lördagen var det bakdag hos mig. Tre olika sorters bröd hann jag med att baka! Här är recept på det ena.
Rågbröd med russin
30 g rågkross
70 rågflingor
100 g russin
300 g kokhett vatten
20 g jäst
300 g vatten
30 g sirap
150 g grovt rågmjöl
400 g vetemjöl special
10 g salt
Någon/några timmar innan du ska baka bör du skålla rågkrossen, rågflingorna & russinen med kokhett vatten, så skållningen hinner svalna en del innan den blandas med resten av ingredienserna.
Lös upp jästen i lite av vattnet. Häll på resten av vattnet och sirapen, rör om litegrann. Tillsätt sedan mjölerna. Knåda i maskin i 10 minuter. Tillsätt sedan saltet och knåda ytterligare 5 min.
Låt jäsa i en plastbytta med lock i ca 2 timmar. Under tiden ska du med blöta händer vika degen några gånger, med ca 30-45 minuters mellanrum. Efter dessa 2 timmar kan du baka ut degen till vilka former du än vill ha på dina bröd, jag gjorde bullar, hålkaka & ett stort bröd. Observera att det kan behövas en del extra mjöl om du vill forma degen till fina former.
Låt bröden jäsa ytterligare en timme. Sätt ugnen på 250 grader i god tid. Skjutsa in bröden i ugnen, dra ned värmen till 200 grader och grädda tills de når ca 98 grader i innertemperatur – tiden varierar såklart beroende på hur du har bakat ut bröden. Bullar – ca 10-15 min, hålkaka – ca 10 min, stort bröd – ca 30 min.
/M
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar