Visst att jag har bakat med surdeg. Säkert varannan gång jag bakar bröd. Men första gången jag gjorde surdegsbröd så hade jag inte i nån jäst, och då blev inte resultatet särskilt roligt… Sen har jag inte vågat mig på att testa utan igen, det känns så trist att behöva slänga bröd. För en och en halv vecka sedan började jag göra min egen ”russinjäst” (levain kallas det i vissa munnar, andra anser att levain är nåt annat). Jag blandade russin, vatten, socker och honung – och några dagar senare bubblade det nästan oroväckande mycket och luktade sprit/likör. När jag hällde av russinen så såg vätskan ut som likör också – russinlikör, någon?
Denna russinlikör har alltså fått agera jäst i mitt bröd nu. I fyra dagar har degen arbetats fram. Plus dagarna för likören/russinjästen att bildas. Mikrobiologin i det hela har jag inte gett mig in på ännu, men det handlar i alla fall om naturliga jästsvampar & bakterier som gör mjölksyra & ättiksyra. Mumsigt? Brödet lär bli det åtminstone!
/M
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar