Min Gryta
Morötter
Gul lök
Vitklök
Paprika (gul & röd & grön så får du ”Färgglada grytan”)
Champinjoner
Trattkantareller
Tomater
Sojabitar/strimlor etc., eller möjligtvis quornbitar el. dyl. (huvudsaken är att det inte är kött ;) )
Tomatpuré
Soja
Buljong eller fond av valfri variant
Liquid Smoke (här bör du börja med litegrann oavsett hur mycket du gillar röksmak)
Chiliflingor
Rosmarin
Kikärtor (färdigkokta alt. från burk)
Vitpeppar
Salt, möjligtvis
Jaha, hur gör man då? Jo, man skalar vitlök, morötter & gul lök. Sen skär man upp alla grönsaker etc., i stora bitar. Förutom vitlöksklyftorna, de krossar man bara med knivbladet. Sen värmer du olja/smör i din gjutjärnsgryta (som inte är lika fin som min) och steker/hettar upp alla grönsaker (förutom tomater) med locket på. Rör om ibland.
Efter några minuter kan du lägga i tomaterna, & efter ytterligare några minuter soja/quornbitar (framför allt om du har torkade sojabitar är det viktigt att lägga i dem nu, så de hinner koka klart). Häll sedan på buljong/fond & sojasås, blanda i tomatpuré och lite Liquid Smoke (som sagt, börja med lite, smaka av & häll i mer om du vill ha starkare röksmak). Även rosmarin & chiliflingor ska läggas i nu.
Nu ska det koka i ca 20 minuter eller egentligen så länge som du tycker. När det börjar bli klart, lägg i kikärtor och smaka av med salt & vitpeppar.
Enkelt, eller hur?
/M
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar