Instagram

fredag 11 maj 2012

Gryta

Jag har gjort en gryta i min underbara gjutjärnsgryta som rymmer hur mycket som helst och tar upp mer än halva spisen! Jag tycker det är svårt att komma på namn på recept, de riskerar att låta så torra om man bara skriver exakt vad det är (typ grönsaksgryta), eller för tillgjort om man lägger in adjektiv (typ mustiga grytan). Den här grytan får därför nöja sig med att heta bara Min Gryta. Och ni får nöja er med att bara få ingredienser utan mängd/mått, så får ni ta mycket av det ni själva älskar och lite av det ni inte är så förtjusta i. Jag gillar allt i grytan, såklart, så jag hade i mycket av allt.



Min Gryta

Morötter
Gul lök
Vitklök
Paprika (gul & röd & grön så får du ”Färgglada grytan”)
Champinjoner
Trattkantareller
Tomater
Sojabitar/strimlor etc., eller möjligtvis quornbitar el. dyl. (huvudsaken är att det inte är kött ;) )

Tomatpuré
Soja
Buljong eller fond av valfri variant
Liquid Smoke (här bör du börja med litegrann oavsett hur mycket du gillar röksmak)
Chiliflingor
Rosmarin

Kikärtor (färdigkokta alt. från burk)
Vitpeppar
Salt, möjligtvis



Jaha, hur gör man då? Jo, man skalar vitlök, morötter & gul lök. Sen skär man upp alla grönsaker etc., i stora bitar. Förutom vitlöksklyftorna, de krossar man bara med knivbladet. Sen värmer du olja/smör i din gjutjärnsgryta (som inte är lika fin som min) och steker/hettar upp alla grönsaker (förutom tomater) med locket på. Rör om ibland.

Efter några minuter kan du lägga i tomaterna, & efter ytterligare några minuter soja/quornbitar (framför allt om du har torkade sojabitar är det viktigt att lägga i dem nu, så de hinner koka klart). Häll sedan på buljong/fond & sojasås, blanda i tomatpuré och lite Liquid Smoke (som sagt, börja med lite, smaka av & häll i mer om du vill ha starkare röksmak). Även rosmarin & chiliflingor ska läggas i nu.

Nu ska det koka i ca 20 minuter eller egentligen så länge som du tycker. När det börjar bli klart, lägg i kikärtor och smaka av med salt & vitpeppar.



Enkelt, eller hur?



/M

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar