Jag köpte jordgubbar förut - jättebilliga, jättegoda, odlade precis i närheten. Här hemma hos mor & far finns det rabarber i trädgården. En paj kanske det kan bli av det? Jag älskar både paj med pajskal & paj med smuldeg (framför allt om man blandar i havregryn i smuldegen). Jag kan inte riktigt bestämma mig vilken typ av paj jag vill göra ikväll, så jag tänker - varför inte kombinera? Det måste det väl finnas recept på? Google var dock ej min vän, inga recept på detta så långt mitt öga kan nå, så jag får helt enkelt experimentera. Vilket jag ju ändå alltid gör i köket...
Det här är vad jag kom fram till:
Pajdeg
150 g smör
3 msk strösocker
3,5 dl vetemjöl
0,5 tsk bakpulver
Kör allt i matberedare tills det förvandlas till en deg, tar någon minut eller två. (Jag tycker det är rätt fascinerande att titta på faktiskt...)
Låt den vila i kylen minst 30 min.
Smuldeg
100 g smör
2 dl havregryn
1 dl vetemjöl
0,5 dl strösocker
Skär smöret i små tärningar. Häll allt i en bunke och blanda till smuldegskonsistens med händerna.
Fyllning
200 g rabarber (ca 5 st små späda)
250 g jordgubbar (ca en halvliter)
1,5 msk potatismjöl
0,5 dl strösocker
Skölj rabarberna och skiva dem till slantar. Skölj även jordgubbarna, rensa dem och skiva dem.
Tryck ut pajdegen i en pajform. Häll över bären, strö över potatismjöl och socker. Fördela smuldegen ovanpå.
Grädda i ca 20 minuter i 225 graders ugnsvärme.
Servera med Sänkdalens vaniljglass, hemgjord vaniljsås eller varför inte whipped creme cheese-frostingen som även passar utmärkt som vaniljvispsubsitut!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar