Instagram

tisdag 26 juni 2012

Midsommar

Till midsommar var det min uppgift att fixa brödet till sillunchen samt den obligatoriska tårtan. Brödet blev ett franskt lantbröd med rågmjöl, och en riktigt tydlig surdegssmak. Riktigt gott tyckte jag!

Tårtan blev en med sockerkaksbotten, jordgubbspuré, vaniljkräm & jordgubbssmörkräm, dekorerad med whipped cream cheese-frosting av den mindre lyckade varianten. Gott blev det ändå.

Sockerkaksbotten copy-paste:at härifrån, men med vissa modifieringar
3 st ägg  
2.5 dl strösocker  
1 tsk vaniljsocker  
50 g smör  
1 dl mjölk  
3.5 dl vetemjöl  
2 tsk bakpulver  
1 nypa salt  
smör & ströbröd till formen

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt i en separat bunke och vänd sedan försiktigt ner det i smeten. Fyll en smord och bröad kakform med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 30 minuter, eller tills kakan är klar (testa med en sticka - om smeten fastnar på stickan så behöver kakan gräddas längre). Låt kakan svalna och dela den i tre skivor.


Vaniljkräm
2 äggulor
1,5 dl vispgrädde
1,5 dl mjölk
3 msk socker
1 msk maizena
1 vaniljstång (eller ca 1 tsk vaniljpulver men då blir färgen på krämen lite grå-brun istället för gul...)

Lös upp maizena i ca 2 msk av mjölken i en kopp el. dyl.
Dela vaniljstången på längden, skrapa ur fröna i en kastrull. Lägg även i stången, men den ska plockas upp sedan. Häll sockret, resten av mjölken samt grädden i kastrullen. Koka upp under konstant omrörning. Ställ av från plattan när det börjar koka & plocka ut vaniljstången.
Vispa ned äggulorna och sedan maizena-blandningen (använd handvisp). Ställ tillbaka på plattan på låg värme. Rör om tills det tjocknar (några minuter) & var noga med att det inte bränner fast & inte heller börjar koka. Låt svalna.


Jordgubbssmörkräm
100 g mixade jordgubbar
100 g smör
1 dl florsocker
1 ägg

Se till så att alla ingredienser är rumsvarma, annars kommer det inte att gå att få till en smörkräm. Använd elvisp och vispa först ihop smör, florsocker & ägg. Tillsätt sedan jordgubbspurén lite i taget & fortsätt vispa. 

Skulle det bli en grynig massa istället för en kräm - häll över i kastrull, ställ på spisen på lägsta temperaturen. Efter några minuter kommer det förvandlas till en kräm, kom bara ihåg att röra om & ha koll på den hela tiden på spisen, så att inte smöret smälter för mycket.


Jordgubbspuré
Mixade jordgubbar
Socker efter smak

Använd valfri mängd av jordgubbar & socker!


Whipped cream cheese-frosting
300 g cream cheese (philadelphia)
3 dl vispgrädde
2 dl florsocker
1/2 - 1 tsk vaniljpulver

Vispa grädden riktigt tjock, så att det nästan blir smör. Vispa philadelphian tillsammans med florsockret & vaniljen i en annan bunke, tills det är väl blandat. Vänd ned philadelphiablandningen i grädden & vispa någon minut tills den får önskad konsistens.
(Min blev superrinnig första försöket, dvs den jag använde på tårtan (kolla bilden, den bara rinner av tårtan...), men när jag testat i efterhand så kan jag inte misslyckas hur mycket jag än försöker, så himla underligt!)



Lägg ihop tårtan såhär:
På nedersta botten brer du först jordgubbspuré. Den ska sugas upp litegrann av bottnen innan du brer på den avsvalnade vaniljkrämen. Bred smörkräm på botten nr 2 & lägg den sedan över första bottnen. Lägg över sista delen av sockerkakan & toppa precis innan servering med frostingen - uppe på och på sidorna. Spritsa eventuellt ett fint mönster med frostingen, och dekorera med jordgubbar!









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar