Instagram

söndag 22 februari 2015

Att äta som en grek

Jag hade föreställt mig Grekland som ett ganska köttigt land, där det mest äts lammgryta med rosmarin och salvia. Kanske lite fisk då och då, eftersom vi bor på en medelhavsö. Oliver och fetaost såklart, kanske i en klassisk sallad. Det kan ju jag äta i alla fall! Men inte kan man leva på sallad i tre månader?

Det visade sig att jag hade fel. Att äta vegetariskt på restaurang är lättare här än i Sverige! På kvällarna har jag ätit hemlagad mat men till lunch har jag köpt mat varje dag. Det finns en universitetscafeteria som serverar mat för 2,90€ inkl sallad, hur mycket bröd man vill, frukt eller efterrätt och en varmrätt där man brukar kunna välja mellan 3 alternativ. Minst ett av dessa har varit vegetariskt såhär långt! Jag har frågat några studenter som stod före mig i kön och de berättade att det är extremt sällan som det inte finns något veg att välja. I veckan har jag ätit: linssoppa, pasta med tomatsås, böngryta, grönsaksgryta, spenatpaj. Allt (förutom pastan) har varit mycket godare än vad man förväntar sig av en 25 kr-lunch.

Att laga egen mat som är grek-inspirerad har heller inte varit några problem. Aubergine, zucchini, oliver, tomat, lök, spenat, citron, fetaost, halloumi, bönor, grekisk yoghurt... Det finns så jag klarar mig med andra ord! Mina favoritbönor (stora vita bönor/limabönor/elefantbönor/butterbeans) är dessutom den allra vanligaste bönan här så jag är happyhappy! Har köpt ett gäng som jag ska koka, men än så länge har jag bara ätit dem på restaurang.

Min ugn är dock lite konstig - eller om det var så att vi köpte en dålig olivolja. För när jag använde ugnen häromdagen resulterade det i en rökfylld lägenhet, och det luktade typ bränt rengöringsmedel. Inför nästa användning gjorde jag rent ugnen, gallret och plåten men det blev ändå samma resultat. Den här gången såg det ut som att röken kom från plåten med potatis och olivolja... Kanske var det olivoljan som var orsaken? Läskigt isf, för det luktade mer kemikalier än stekos... Kanske borde testa en annan olivolja så jag inte blir förgiftad?

Det här med grekiska matvanor är intressant. De odlar ju mycket fina grönsaker här, och medelhavskost har ju visat sig vara nyttigt. Jag skulle dock vilja påstå att man måste definiera medelhavskost extremt tydligt för att kunna uttala sig så, för det jag har iakttagit här har verkligen inte varit det jag skulle beteckna som nyttigt. Tänk en skitstor donut till frukost, och till det en iskaffe med en massa socker. Några cigg på det. Sen är det lunch klockan 14-15, så för att klara dig till dess behövs många fett- och sockerdrypande bakverk som mellanmål (tänk baklava). Kanske lite vitt bröd och ost också. Söta skorpor går också bra. Middagen serveras normalt sett vid 21 på vardagar...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar