Instagram

måndag 3 mars 2014

Tryffelkaka

På Hälsouiversitetet här i Linköping där jag pluggar finns något som de kallar för Mentorsprogrammet vilket går ut på att studenter som är i mitten eller slutet av sin utbildning träffar en grupp nya studenter vid några tillfällen under de nya studenternas första och ev. andra termin. Syftet är att äldrestudenterna ska fungera som ett stöd för de nya, och kanske kan delge en annan bild av utbildningen än de faddrar och övriga som de träffar mest. Jag som nu läser sjunde (!!!) terminen här ska nu äntligen få vara mentor! Jag har sett fram emot det ända sen jag själv gick första terminen, så det känns skapligt underligt att nu ha gått här så länge att det är dags. Jag har svårt att förstå att jag faktiskt har pluggat så länge. Det är bara drygt 2 år kvar innan jag har läkarexamen! 

Senare denna vecka är det så dags för vår första träff med mentorsgruppen. Jag tar såklart tillfället i akt och bakar en kaka! Det blev en tryffelkaka, eller kanske ska det kallas chokladtårta med tryffelglasyr. Jag har inte smakat den än men snacka om att den ser god ut! Och chokladdoften... Mm...

Tryffelkaka
150 g smör
3 ägg
250 g socker (ca 2,75 dl)
210 g vetemjöl (3,5 dl)
50 g kakao (1 dl)
1 msk vaniljsocker
1 krm havssalt

Sätt ugnen på 175 °C. Smält smöret. Blanda ägg och socker, rör ned det smälta smöret. Blanda övriga ingredienser i en separat skål och rör sedan ned det i äggsmeten. Klä en form (antingen springform 24 cm eller ugnsform x cm) i bakplåtspapper alt. smörj och bröa den. Häll i smeten i formen och ställ in i ugnen i ca 15 min. Det blir som en kladdkaka.


Tryffelglasyr
1,5 dl vispgrädde
45 g socker (0,5 dl)
30 g ljus sirap
150 g choklad (jag tog 100 g ljus block och 50 g mörk block)
75 g rumsvarmt smör
Häll grädde, socker och sirap i en kastrull och koka upp. Dra av från plattan och tillsätt chokladen i bitar. Rör tills den har smält. Blanda ned smöret.
När kakan svalnat helt och glasyren svalnat litegrann - häll glasyren över kakan. Låt stelna i kylen i några timmar. Skär upp i bitar och servera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar