Instagram

söndag 30 mars 2014

Vit choklad- och körsbärstrifle

Här om dagen blev jag så sugen på en dessert som jag inte visste om den fanns innan eller om jag precis uppfann den. Efter lite googlande insåg jag att det nog var en trifle jag var sugen på! Det verkar vara en italiensk dessert bestående av nån sorts kex/kaka, grädde/mousse och bär i flera lager. Som ni förstår går det ju att variera i all oändlighet och jag designade en utifrån vad jag var sugen på och vad jag hade hemma. Resultatet blev gott, sött och mäktigt!
 
Trifle med vit chokladmousse och körsbär - 4 portioner

Sockerkaka:
1 ägg
75 g strösocker
0,3 tsk vaniljsocker
20 g smör
1/3 dl mjölk
70 g vetemjöl
2/3 tsk bakpulver
1 nypa salt
smör och mannagryn till form

Vispa ägg, socker och vaniljsocker pösigt. Smält smöret och blanda ned mjölken. Blanda smör-mjölken med äggsmeten. Blanda mjöl, bakpulver och salt, och vänd ned i smeten. Häll smeten i 2 st små formar (10 cm i diameter), smorda & "mannagrynade". Grädda i 175 grader, 20 min.

Vit chokladmousse:
1,5 dl grädde
1,5 dl turkisk yoghurt
150 g vit choklad med citronsmak

Vispa grädden hårt. Blanda ned yoghurten. Smält chokladen i vattenbad och blanda ned chokladen i gräddyoghurten.

Sylt - använd valfri sylt alternativt bär blandade med lite socker. Jag använde ca 2 dl hemgjord körsbärssylt.

Montering: 
Varva mousse, sylt och smulad sockerkaka i serveringsglas. Avsluta med mousse och riv ev. choklad ovanpå. Jag fyllde två glas, men det blev två portioner per glas...



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar