Instagram

fredag 29 november 2013

Världens godaste smörgåspålägg

... är väl egentligen ost. Men det är inte det bästa pålägget pga att det ju är gjort på mjölk och mjölk kommer från kossor som inte sällan har det ganska jobbigt. Dessutom är det resurskrävande att producera mejeriprodukter, precis som kött. Men nog propagerat, den bästa anledningen att skippa osten är ju faktiskt att det finns andra minst lika goda alternativ och det är nice att variera sig!

Den här kidneybönspurén är himmelsk. Jag som inte har ätit leverpastej på mer än 6 år (inte för att jag minns senaste gången, men ändå) tycker att den påminner om leverpastej, men egentligen gör den nog inte det. Den smakar rökt och lite syrligt, fräscht men matigt. Helt underbart på surdegsbröd och toppat med röd paprika! Är nog gott med saltgurka eller smörgåsgurka på också. Alltså åh, jag blir hungrig nu!

Egentligen improviserar jag mest när jag gör den här, men här är på ett ungefär hur jag brukar göra. Knepet är att smaka av och krydda så mycket du själv vill!

Kidneybönspuré (mängd: typ som en "vanlig" förpackning bredbar leverpastej)
1 burk kidneybönor (eller motsvarande mängd egenkokta, kanske 2 dl?)
0,5-0,75 dl soltorkade tomater i olja (gärna strimlade så blir det inte lika jobbigt för mixern sen)
1 väldigt liten vitlöksklyfta (eller 1/2 större klyfta)
1,5 msk olivolja
1,5-2 msk balsamvinäger
1-1,5 tsk smoked paprika-pulver
ev. lite lökpulver
salt och peppar

Skölj bönorna och lägg i en mixer (eller en bunke om du vill använda stavmixer). Tillsätt tomaterna, oljan och vinägern samt  pressa i vitlöken. Mixa till önskad konsistens. Jag gillar när det är lite tomatbitar kvar, men man kan mixa den helt slät om man känner för det. Tillsätt kryddorna, lite i taget, blanda och smaka av. Krydda mer om du tycker det behövs.

Lägg upp i nån sorts burk och förvara i kylskåp. Håller i alla fall en vecka men det är sällan den räcker så länge...


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar