Instagram

fredag 29 november 2013

Tarte Tartin i portionsformar

Egentligen är det ju inte riktiga Tarte Tatin om de inte görs i stekpanna osv. Men ibland ska man inte vara så petig utan göra som man vill, och det här gjorde jag ungefär som Plura på följande sätt:


Tarte Tatin i portionsformar - 4st

4 msk smör
4 msk socker, gärna råsocker
2 stora äpplen
Smördeg - 2 plattor av färdigköpt, gör man egen deg blir det ungefär 175 g
1 ägg

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram 4 st ugnssäkra portionsformar, som du lägger smör och socker i. Ställ in i ugnen tills det har smält samman till en karamell och har fått färg (jag tror det handlar om ca 5-10 min, ska ta tid nästa gång jag gör detta). 

Skala under tiden äpplena, dela i halvor eller kvartar, och kärna ur dem (eller lite omkastad ordning om du har en sån där smart äppelurkärnare!). Fördela äpplena i karamellen i formarna, baka dem i ugnen i ca 20 minuter till (äpplena ska bli helt mjuka). 

Dela smördegen så du får 4 bitar. Dessa läggs på formarna som ett lock - peta ner degens kanter på insidan av formen. Pensla med uppvispat ägg och ställ i ugnen i ca 10 min, tills degen har fått en fin färg. När det svalnat litegrann, kanske efter 10 min, stjälper du upp din tarte tatin på en tallrik och serverar med vaniljsås (gärna hemgjord för det är så mycket godare!).


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar