Tarte Tatin i portionsformar - 4st
4 msk smör
4 msk socker, gärna
råsocker
2 stora äpplen
Smördeg - 2 plattor
av färdigköpt, gör man egen deg blir det ungefär 175 g
1 ägg
Sätt ugnen på 200
grader. Ta fram 4 st ugnssäkra portionsformar, som du lägger smör och socker i.
Ställ in i ugnen tills det har smält samman till en karamell och har fått färg (jag tror det handlar om ca 5-10 min, ska ta tid nästa gång jag gör detta).
Skala under tiden äpplena, dela i halvor eller kvartar, och kärna ur dem (eller
lite omkastad ordning om du har en sån där smart äppelurkärnare!). Fördela
äpplena i karamellen i formarna, baka dem i ugnen i ca 20 minuter till (äpplena
ska bli helt mjuka).
Dela smördegen så du får 4 bitar. Dessa läggs på formarna
som ett lock - peta ner degens kanter på insidan av formen. Pensla med
uppvispat ägg och ställ i ugnen i ca 10 min, tills degen har fått en fin färg.
När det svalnat litegrann, kanske efter 10 min, stjälper du upp din tarte tatin
på en tallrik och serverar med vaniljsås (gärna hemgjord för det är så mycket godare!).
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar