Den här sommaren har
jag inte plockat på långa vägar så mycket bär som jag hade önskat. Innan
sommaren längtade jag efter att få gå flera timmar i skogen och plocka blåbär,
och sedan koka den där himmelska blåbärssylten som tar slut alldeles för fort…
Nu när september precis har börjat och inga blåbär ännu plockats, hade
förhoppningarna om blåbärssylten förvandlats till ångest över att det inte hade
blivit av i år - för nu var ju tyvärr blåbärssäsongen över. Trodde jag, ja!
När jag i helgen promenerade i skogen med svampplockarplaner upptäckte jag till min glädje att blåbärsrisen fortfarande är fulla med bär! Vissa såg ut som russin och andra såg ut som GMO-blåbär så förvuxna som de var, så det syntes att jag var där i sista stunden. Skogspromenaden resulterade i ungefär 2,5 liter blåbär som alltså fick förvandlas till ca 1,5 liter fantastisk sylt.
Blåbärssylt med
vanilj
1,25 kg blåbär (ca
2,25 liter)
600 g syltsocker (ca
7 dl)
2,5 tsk vaniljpulver
Rensa blåbären. Blanda alla ingredienser i en stor gryta. Koka upp och låt puttra på bra med värme i ca 5 minuter. Skumma av. Häll upp på rena, varma, tättslutande burkar.
Sylten passar särskilt bra till pannkakor, vilket jag är barnsligt förtjust i...
Ikeas burkar är inte stapelbara, upptäckte jag under denna fotosession... |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar