Häromveckan fick jag ett sånt där knäppt infall och hällde
ned några deciliter apelsinjuice i degen. Det blev gult och pyttelite sött, men
inte smakade det apelsin… Men, det födde en idé om ett apelsinbröd. Jag
googlade och hittade att apelsinbröd syftar på ett bakverk. Hm, det var inte
vad jag tänkte mig direkt, så jag får väl uppfinna ett eget! Nog kan
det passa med pomerans och kanske lite kummin i? Svaret blev ja!
Apelsinbröd
6 g jäst
300 g apelsinjuice
300 g vatten
1 msk hel kummin, ev. mortlad
1 msk malen pomerans
1 msk malen pomerans
500 g vetemjöl special
250 g grovt dinkelmjöl
15 g salt
15 g salt
Lös upp jästen i lite av vattnet, häll på resten av vattnet och apelsinjuicen. Tillsätt kryddor och mjöl. Knåda i ca 10 minuter i bakmaskin på låg/medelhastighet. Tillsätt salt och knåda i 5 min på högre hastighet. Låt jäsa i ca 8-10 timmar. Vill man så kan man sträcka och "vika" degen några gånger under jäsningen. Dela upp degen i två delar som du formar till limpor utan att trycka ut luften ur dem.
Första 10 min i ugnen bör temperaturen vara 250 grader och under den tiden kan man med fördel spruta in vatten med blomspruta ett par gånger. Därefter kan man sänka till 200-225 grader och grädda klart. Totalt bör bröden vara inne i 30-35 min eller tills de når 96-97 grader.
Första 10 min i ugnen bör temperaturen vara 250 grader och under den tiden kan man med fördel spruta in vatten med blomspruta ett par gånger. Därefter kan man sänka till 200-225 grader och grädda klart. Totalt bör bröden vara inne i 30-35 min eller tills de når 96-97 grader.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar