Instagram

tisdag 11 december 2012

Apelsin- & pepparkakspaj

Julen! Jag älskar den. Extra mycket gillar jag dock tiden innan jul. Förväntningar, bygga upp stämning. Massor av goda kryddiga smaker i allt man lagar och bakar och äter!

Detta recept är jag riktigt riktigt nöjd med. Och stolt, att jag lyckades komma på nåt sånt här! Det är en paj som i grunden kan liknas vid en key lime-pie, men limen är utbytt mot apelsin och digestive mot pepparkakor.

Apelsin- & pepparkakspaj


250 g pepparkakor
75 g smält smör
ca 1,5 dl apelsinsaft (1 stor apelsin)
skal från 1 apelsin
400 g kondenserad mjölk (sötad)
4 äggulor

Krossa pepparkakorna, enklast i matberedare. Blanda med smält smör. Tryck ut i en pajform. Grädda skalet i ugn, 10 minuter i 175 grader.

Blanda apelsinsaft, skal från en apelsin, kondenserad mjölk och äggulor i en kastrull (teflonbelagd tror jag blir bäst).  Ställ kastrullen på en platta på medellåg värme (växlade mellan 2 & 3 av 6 på min spis). Vispa i princip hela tiden så att det inte bränner vid. Det ska stå på spisen tills det tjocknar rätt ordentligt, vilket tar drygt 15 minuter. 
(Jag har läst att syra+kondenserad mjölk -> tjocknar automatiskt, men uppenbarligen är inte apelsin tillräckligt sur eller så är det nåt annat som är fel...)

Häll fyllningen i pajskalet och låt stå i kyl några timmar. Blir nog allra godast om den får stå ett dygn!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar